⬆️

GELUK & GROEI BLOG

 

Waarom positief denken belangrijk is.

coaching positief denken wetenschappelijk onderzoek Jul 09, 2024
Positief denken Elles Boudewijns

Positief denken wordt vaak geprezen als een krachtig hulpmiddel voor een gelukkiger en gezonder leven. Zelf heb ik in de afgelopen 20 jaar allerlei technieken toegepast op mijn leven en ben ik veel positiever gaan denken. Mijn geluksgevoel is enorm gegroeid. Ik heb een passie voor het onderwerp geluksbevordering en ben heel blij dat mijn life-purpose in vervulling gaat en ik als Coach en GZ-Psycholoog zo veel mogelijk mensen kan helpen. In deze blog ga ik iets dieper in op de wetenschappelijke redenen waarom positief denken belangrijk is en geef ik tips hoe je met een positieve mindset je gezondheid en welzijn kan bevorderen. Ik richt me daarbij vooral op deskundigen die mij enorm hebben geïnspireerd omdat hun tools en technieken zo praktisch toepasbaar zijn in je leven. 


WAT IS POSITIEF DENKEN?
Positief denken betekent dat je je concentreert op de goede kanten van het leven en een optimistische kijk hebt, zelfs in moeilijke tijden. Het gaat niet om het negeren van problemen, maar om het benaderen van uitdagingen met een positieve en proactieve houding.

PERSOONLIJKE MOTIVATIE
Al jarenlang fascineert het me wat mensen kan helpen om nog gelukkiger te zijn. Mijn slogan is al jarenlang: Groeien naar nog meer Geluk. Door de jaren heen heb ik veel onderzoek gedaan naar wat mij helpt en de mensen die ik begeleid. Ik ben geïnspireerd geraakt door verschillende deskundigen op dit gebied. In deze blog noem ik enkele van deze deskundigen die me niet alleen hebben geholpen te begrijpen waarom positief denken zo belangrijk is, maar wiens technieken heel krachtig en helpend zijn.

DE WETENSCHAPPELIJKE VOORDELEN VAN POSITIEF DENKEN
Onderzoek door vooraanstaande deskundigen heeft aangetoond dat positief denken tal van voordelen heeft voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke bevindingen:
1. Verbeterde stressbestendigheid
Dr. Martin Seligman, een van de grondleggers van de positieve psychologie, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van optimisme en positief denken. Zijn werk laat zien dat mensen met een positieve mindset beter kunnen omgaan met stress. Ze zien stressvolle situaties als uitdagingen in plaats van bedreigingen.
2. Betere fysieke gezondheid
Dr. Barbara Fredrickson, een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van positieve emoties, heeft aangetoond dat positieve emoties en gedachten bijdragen aan een betere fysieke gezondheid. Optimisten hebben een lager risico op hart- en vaatziekten en een sterker immuunsysteem.
3. Langere levensduur
Drs. Fredrike Bannink, een expert op het gebied van positieve psychologie en oplossingsgerichte therapie, heeft aangetoond dat mensen met een optimistische kijk een langere levensduur hebben. Dit kan worden toegeschreven aan hun betere gezondheid en effectieve stressmanagement. 
4. Verbeterde psychologische gezondheid
Positief denken bevordert een betere psychologische gezondheid. Het helpt om depressie en angst te verminderen en bevordert een algemeen gevoel van welzijn. Dr. Sonja Lyubomirsky, auteur van "De maakbaarheid van het geluk," heeft uitgebreid geschreven over hoe positieve gedachten en gedragingen bijdragen aan een lager risico op depressie en angststoornissen.
5. Verbeterde relaties
Positief denken kan ook bijdragen aan betere relaties. Dr. Tara Swart, een neurowetenschapper en auteur van "De Bron" heeft aangetoond dat optimistische mensen sterkere en meer ondersteunende sociale netwerken ontwikkelen. Ze zijn ook beter in staat om conflicten op een constructieve manier op te lossen.

HOE WERKT POSITIEF DENKEN?
De voordelen van positief denken kunnen worden verklaard door verschillende psychologische en biologische mechanismen (dit is geen complete beschrijving):
1. Cognitieve herstructurering
Positief denken helpt bij cognitieve herstructurering, een proces waarbij negatieve gedachten worden uitgedaagd en vervangen door positieve (het herprogrammeren zoals ik dat noem). Dit kan leiden tot een betere stemming en minder stress. Dit zie ik dagelijks terug bij de mensen die ik help: binnen 30 tot 90 minuten lukt het om negatieve gedachtes, gevoelens en gedrag op een andere manier 'op te slaan in je brein' waardoor je er geen last meer van hebt. Je bent dus je brein opnieuw aan het indelen.
2. Neuroplasticiteit
De hersenen zijn plastisch en kunnen veranderen in reactie op onze gedachten en ervaringen. Dr. Bessel van der Kolk, een expert op het gebied van trauma en neuroplasticiteit, heeft aangetoond dat positief denken de aanmaak van nieuwe neurale verbindingen stimuleert. Dus hoe meer je positief denken ontwikkelt, hoe beter je brein gaat functioneren.
3. Hormonale effecten
Positieve gedachten kunnen de productie van stresshormonen zoals cortisol verminderen en de afgifte van endorfines en serotonine bevorderen, wat bijdraagt aan een beter humeur en welzijn. Bij somberheid is 'in beweging komen' (in letterlijke zin) het eerste advies dat gegeven wordt, juist omdat je dan gelukshormonen begint aan te maken.

PRAKTISCHE TIPS OM POSITIEF DENKEN TE BEVORDEREN
Nu je de wetenschappelijke voordelen van positief denken kent, wil je misschien weten hoe je een positieve mindset kunt creëren. Hier zijn enkele praktische tips:
1. Oefen dankbaarheid
Schrijf dagelijks drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dit helpt je om je te concentreren op de positieve aspecten van je leven. Dankbaarheid geeft direct een positief gevoel. Inmiddels ben ik er al jarenlang aan gewend om dagelijks mijn dankbaarheid te uiten. Ik voel dit dan ook echt met een heerlijk gevoel in mijn buik.
2. Herformuleer negatieve gedachten
Wanneer je jezelf betrapt op negatieve gedachten, probeer ze dan te herformuleren. Vraag jezelf af: "Is deze gedachte echt waar?" “Zouden er mensen zijn die hier een andere gedachte over hebben?” en "Hoe kan ik deze situatie anders bekijken?"
3. Omring jezelf met positieve mensen
Omring jezelf met positieve, ondersteunende vrolijke mensen die je aanmoedigen en inspireren. Als je die in het echte leven niet zo veel in je omgeving hebt, volg dan positief ingesteld mensen op sociale media. Volg mij op: Linked'InFacebook | Instagram
4. Visualisatie
Stel je voor dat je je doelen hebt bereikt en hoe je je dan zou voelen. Visualiseer dit, dus fantaseer erover, zodat je het in gedachten voor je kunt zien. Visualisatie kan je helpen om een positieve houding te behouden en je motivatie te versterken. Belangrijke opmerking: we zijn vaak geneigd om uitgebreid na te denken (piekeren) over de mogelijke rampen die zich eventueel voor zouden kunnen doen. Doe dat niet. Richt je vooral op wat je WEL wil en visualiseer hoe het zou zijn als je dat mooie doel bereikt heb.
5. Meditatie en mindfullness
Meditatie kan je helpen om je aandacht meer op DIT moment te richten en alle gedachten los te laten. Dus ook de negatieve gedachten los te laten. Meditatie bevordert ook een gevoel van kalmte en welzijn. Persoonlijk richt ik mij vooral op dynamische meditatie. Dus meditatie die niet alleen als doel heeft om te ontspannen, maar voor gericht is op het creëren van iets, bijvoorbeeld het creëren van een oplossing van een dilemma waar ik tegenaan loop. Dit doe ik dus tijdens een speciale meditatie.

CONCLUSIE
Positief denken is meer dan alleen een leuk concept: het heeft een sterke wetenschappelijke basis. Door een positieve mindset te ontwikkelen, kun je niet alleen je mentale en lichamelijke gezondheid verbeteren, maar ook je levensduur verlengen en je relaties versterken. Begin vandaag nog met het toepassen van deze technieken. Het heeft mijn leven enorm verrijkt. Mijn geluksgevoel is echt toegenomen.

Ik hoop dat deze blog je helpt om de waarde van positief denken in te zien en je inspireert om een positieve mindset te ontwikkelen. Wil je leren hoe je een positieve mindset kunt ontwikkelen met behulp van wetenschappelijk onderbouwde technieken? Kijk dan eens naar het Transformatie Traject dat ik heb ontwikkeld. Begin je reis naar een positiever en gelukkiger leven.

 

 

Wie weet mag ik je helpen om te groeien naar meer geluk!

WIL JE MEER WETEN?

Als je op zoek bent naar manieren om emotionele uitdagingen aan te pakken of je persoonlijke groei te bevorderen, lees dan meer over mijn online aanbod dat gebaseerd is op EMDR-technieken.

Ja, ik wil graag meer rust