⬆️

GELUK & GROEI BLOG

 

Wat is EMDR? Kan EMDR ook als zelfhulp of bij coaching? En hoe zoek je een geschikte coach?

angst coaching emdr mentale onrust zelfhulp Jun 30, 2024
EMDR in coaching, EMDR als zelfhulp, GZ-Psycholoog

 

De laatste jaren is EMDR steeds populairder geworden, niet alleen binnen therapie, maar ook binnen coaching. In 2009 ben ik opgeleid tot EMDR-Therapeut. Inmiddels heb ik ruim 8000 uur EMDR-sessies gegeven (ik schrik zelf altijd van dit aantal). In een eerdere blog uit 2020 op de website van mijn psychologiepraktijk De Geluksboom besprak ik al wat EMDR is en hoe het wordt toegepast in therapie. In deze blog wil ik de nadruk leggen op de ontwikkelingen van de laatste jaren waarbij ik EMDR-technieken inzet binnen coaching.



WAT IS EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing, een techniek die helpt om minder gevoelig te worden voor traumatische herinneringen door middel van oogbewegingen en het opnieuw verwerken van deze gebeurtenissen. Het is ontdekt en verder ontwikkeld door Francine Shapiro in de jaren '90. EMDR is inmiddels wetenschappelijk onderbouwd en effectief gebleken bij de behandeling van trauma. EMDR wordt ook veel ingezet voor het verminderen van andere mentale klachten zoals angst, negatief zelfbeeld, somberheid, verslaving, enz. In de benaming komt het woord ‘eye-movement’ voor, oogbewegingen. Een beetje verwarrend, want EMDR kan ook zonder oogbewegingen gedaan worden.

EMDR IN COACHING: EEN NIEUWE BENADERING
De laatste jaren heb ik ervaren dat EMDR-technieken niet alleen effectief zijn bij traumabehandeling, verminderen van angsten en onzekerheid, maar ook bij coaching voor persoonlijke ontwikkeling, het veranderen van patronen en het overwinnen van obstakels.

Hier zijn enkele manieren waarop EMDR binnen coaching nuttig kan zijn:

  • Stress en burn-out: EMDR kan helpen de impact van stressvolle situaties te verminderen en de stress-sensaties in je lijf te verminderen.
  • Zelfvertrouwen en zelfbeeld: Het verwerken van negatieve overtuigingen kan leiden tot een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.
  • Angst en onzekerheid: EMDR helpt om angst te verminderen en je veerkracht te vergroten bij onzekerheden.
  • Levensovergangen: EMDR-technieken kunnen ondersteuning bieden bij het verwerken van deze veranderingen zoals een carrièreswitch of persoonlijke verliezen.

 

VERSCHIL TUSSEN EMDR-THERAPIE EN EMDR-COACHING

Hoewel de basisprincipes van EMDR hetzelfde blijven, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen het gebruik in therapie en coaching:

  • EMDR-Therapie: Gericht op het behandelen van ernstige trauma's en diepgewortelde emotionele problemen, zoals forse angst, paniek somberheid of een negatief zelfbeeld. Dit wordt meestal uitgevoerd door gekwalificeerde EMDR-therapeuten en GZ-Psychologen en is bedoeld om van psychische klachten af te komen.
  • EMDR-Coaching: Gebruikt om specifieke uitdagingen en persoonlijke ontwikkelingsdoelen aan te pakken. De focus ligt meer op het verbeteren van prestaties en welzijn en minder op het behandelen van psychische klachten. Coaches die EMDR toepassen hebben qua opleiding een verschillende achtergrond.

 

HOE VIND JE EEN GESCHIKTE EMDR-COACH?
Het kiezen van de juiste coach is heel belangrijk voor een succesvolle ervaring. Natuurlijk is het heel belangrijk dat je een klik voelt met iemand. Je moet het gevoel hebben dat de ander je begrijpt en je kan helpen met je problemen.

Hier zijn enkele aanvullende tips:

  • Controleer de kwalificaties: Zorg ervoor dat de coach een erkende EMDR-opleiding heeft gevolgd en relevante ervaring heeft. Er zijn namelijk heel veel verschillende EMDR-opleidingen, sommige opleidingen duren maar één dag en stellen geen eisen aan de vooropleiding.
  • Vraag naar de aanpak: Iedere coach heeft een unieke benadering. Het EMDR-protocol is leidend, maar geeft erg veel ruimte voor een unieke invalshoek. Lees dus hoe EMDR geïntegreerd is door je coach en wat je kunt verwachten. Ook mijn methode is uniek, doordat ik de EMDR-technieken integreer met allerlei andere methoden. De nadruk ligt vooral op het herprogrammeren van je gevoelens, gedachten, gedrag en emoties.
  • Lees reviews: Ervaringen van anderen kunnen inzicht geven in de effectiviteit en stijl van de coach.
  • EMDR-opleiding bij de Vereniging EMDR Nederland (VEN): Coaches met deze erkenning hebben een uitgebreide vooropleiding en EMDR-opleiding en voldoen aan strenge kwaliteitscriteria (ik ben opgeleid tot GZ-Psycholoog en daarnaast EMDR-Therapeut-VEN).

 

EMDR-TECHNIEKEN ALS ZELFHULPMETHODE
Persoonlijk zet ik met grote regelmaat EMDR-technieken in als zelfhulpmethode om mezelf en anderen te coachen. Bijvoorbeeld enkele maanden geleden was er iets gebeurt en merkte ik in de dagen erna dat het me bleef bezig houden. Ik kon het niet goed loslaten en merkte was onrust in mijn lijf. Op zo’n moment luister ik een audio-coachingssessie (die gebaseerd is op EMDR-technieken) en kan ik het in korte tijd loslaten. En het mooie is: dit blijft zo. Het raakte me totaal niet meer en de stress-gevoelens waren verdwenen.

ZELF AAN DE SLAG MET EMDR-TECHNIEKEN
Naast 1-op-1 coachingsessies bied ik ook programma's en trajecten aan waarbij je zelf aan de slag kunt gaan met krachtige transformatietechnieken die gebaseerd zijn op EMDR. Deze programma's omvatten persoonlijke begeleiding van mij via een coaching portaal in combinatie met audio-coachingsessies die je in je eigen tijd en tempo kunt volgen. Ze zijn ontworpen om negatieve gedachten en herinneringen te overwinnen en vervelende emoties en gedragspatronen te veranderen. Net als in een 1 op 1 EMDR-sessie, is de aanpak gericht op de kern van het probleem. Dit leidt tot snelle resultaten die blijvend zijn.

 

ONTDEK DE KRACHT VAN EMDR
Ben je op zoek naar effectieve manieren om stress of angst te verminderen? Of je zelfvertrouwen te vergroten? Met mijn coaching programma's en trajecten maak je in korte tijd een mentale reset. Je gaat zelfstandig aan de slag met krachtige transformatie technieken die gebaseerd zijn op EMDR. Allemaal in je eigen tempo en tijd. Met intensieve begeleiding door mij. Of je nu kiest voor een coaching programma of persoonlijke sessies, je bent verzekerd van kwalitatieve begeleiding en ondersteuning. Kijk gerust eens naar mijn aanbod en ontdek welke optie het beste bij jou past en zet de eerste stap naar een betere mentale gezondheid.



Wie weet mag ik je helpen om te groeien naar meer geluk!

WIL JE MEER WETEN?

Als je op zoek bent naar manieren om emotionele uitdagingen aan te pakken of je persoonlijke groei te bevorderen, lees dan meer over mijn online aanbod dat gebaseerd is op EMDR-technieken.

Ja, ik wil graag meer rust