⬆️

GELUK & GROEI BLOG

 

Belemmerende overtuigingen veranderen: Herprogrammeer je onbewuste denken

belemmerende overtuigingen coaching loslaten transformatie Jul 03, 2024
EllesBoudewijns loslaten belemmeringen

Belemmerende overtuigingen kunnen ons behoorlijk beperken in ons dagelijks leven en je persoonlijke groei belemmeren. Bepaalde patronen kunnen zo 'logisch' voor je lijken, dat je het niet eens ziet als iets wat je belemmert. Het goede nieuws is dat we deze belemmerende overtuigingen kunnen veranderen, zelfs op onbewust niveau. In een eerdere blog gaf ik al uitleg over het ontstaan ervan. In deze blog leg ik uit hoe je je onbewuste denken kunt herprogrammeren om belemmerende overtuigingen los te laten en te vervangen door overtuigingen die helpend voor je zijn. Veel mensen denken dat dit lang duurt en lastig is, maar mijn ervaring is dat je in een korte tijd je overtuigingen blijvend kunt veranderen.


WAAROM HET BELANGRIJK IS OM HET ONBEWUSTE TE HERPROGRAMMEREN?
Wist je dat 90 tot 95% van ons handelen gebeurt op onbewust niveau? Onze programmeringen, conditioneringen en overtuigingen sturen dus grotendeels onze gevoelens en gedrag. In je ‘programmering’ zitten best veel gedachten of overtuigingen die je kunnen belemmeren. Stel je voor dat je bent opgegroeid met de overtuiging: "Je moet eerst hard werken voordat je mag uitrusten." Deze overtuiging kan diep in je onbewuste geworteld zijn en je elke dag beïnvloeden. Je voelt je misschien schuldig als je rust neemt of ontspannen bent, omdat je onbewust denkt dat je alleen mag ontspannen als je het hebt ‘verdient’, dus nadat je hard hebt gewerkt. Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van de overtuigingen die je hebt. En vooral van de overtuigingen die jou klein houden. Die je remmen in je groei. Of waar je last van hebt. Als je die kent, kun je op bewust en onbewust niveau dit gaan veranderen.

STAP 1: ZELFBEWUSTZIJN CREËREN
De eerste stap in het veranderen van je belemmerende overtuigingen is zelfbewustzijn. Dit houdt in dat je je bewust wordt van de overtuigingen die je hebt en hoe ze je leven beïnvloeden. Hier zijn enkele manieren om zelfbewustzijn te creëren:
• Dagboek bijhouden: Schrijf dagelijks (of 1 x in de week) je gedachten en gevoelens op. Dit helpt je om patronen te herkennen en inzicht te krijgen in je overtuigingen.
• Moment van bezinning: Af en toe even ‘pas op de plaats’ maken, bijvoorbeeld tijdens een meditatie of een rustmoment. Dit kan je helpen om je gedachten te observeren zonder oordeel. Dit kan leiden tot meer inzicht in je onbewuste overtuigingen.
• Zelfreflectie: Stel jezelf regelmatig vragen zoals "Welke overtuigingen houden me tegen?" en “Zorgt deze gedachte of overtuiging voor meer groei en kracht of houdt deze overtuiging me klein?” en "Waar komen deze overtuigingen vandaan?".

STAP 2: DE OORSPRONG VAN JE OVERTUIGINGEN ONTDEKKEN
Om je overtuigingen te veranderen, is het belangrijk om te begrijpen waar ze vandaan komen. Dit kan helpen om de emotionele lading achter de overtuigingen los te laten.

Hier zijn enkele technieken om de oorsprong van je overtuigingen te ontdekken:

• Terugdenken aan je jeugd: Veel van onze overtuigingen ontstaan in onze jeugd. Probeer herinneringen op te halen van situaties waarin je de belemmerende overtuiging hebt ontwikkeld. En ga dan eens na of die overtuigingen vanuit jezelf komen. Of zijn het meer overtuigingen van je ouders of andere belangrijke mensen die hun overtuiging aan jou overbrachten? Bijvoorbeeld: "Je moet alles alleen doen om sterk te zijn". Realiseer je dat je die overtuigingen los kan laten om je eigen overtuigingen te ontwikkelen.
Zelfreflectie: Bij een belemmerende overtuiging kun je jezelf een aantal vragen stellen: “Helpt het mij om dit te (blijven) denken?” “Zo niet, welke gedachte zou me wel helpen als ik dat tegen mezelf zou zeggen?” Neem jezelf voor om de nieuwe overtuiging tegen jezelf te zeggen ipv de overtuiging die je zo klein houdt.
• Coaching: Een therapeut of coach kan je helpen om dieper te graven en de wortels van je overtuigingen te ontdekken. Het is het meest helpend voor je als je jouw overtuigingen op diepgaand niveau kan veranderen, dus zowel op bewust als onbewust niveau. Als je namelijk alleen op bewust niveau probeert om je overtuigingen te veranderen dan voelt het vaak als hard werken of een ‘aangeleerd kunstje’ wat je probeert toe te passen.Dit merk je vooral als je op onbewust niveau iets heel anders gelooft/ Bijvoorbeeld, stel dat je tegen jezelf zegt: “Ik kan dit. Ik kan dit. Ik kan dit", maar dat je diep van binnen voelt, "Help, ik kan dit helemaal niet”, dan kan het voelen als 'een aangeleerd kunstje' dat je met veel moeite probeert toe te passen. 

STAP 3: HERPROGRAMMEREN VAN JE ONBEWUSTE
Zodra je je bewust bent van je belemmerende overtuigingen en hun oorsprong, kun je beginnen met het herprogrammeren van je onbewuste denken. Hier zijn enkele technieken die je kunt gebruiken:
1. Positieve affirmaties
- Wat zijn positieve affirmaties? Positieve affirmaties zijn positieve uitspraken die je herhaaldelijk tegen jezelf zegt om je onbewuste te herprogrammeren.
- Hoe gebruik je ze? Kies een positieve affirmatie die al enigszins geloofwaardig is voor je. Vaak krijg je het advies om affirmaties te kiezen die de tegenovergestelde betekenis hebben van je belemmerende overtuigingen. Dus een negatieve overtuiging ‘om te klappen’ naar iets positiefs, dus in plaat van: “Ik kan dit niet” te denken “Ik kan dit”. Mijn mening is dat het vaak beter helpt om een affirmatie te kiezen die je al (deels) geloofd. Bijvoorbeeld: “Ik doe mijn best”. Herhaal deze affirmaties dagelijks bijvoorbeeld een week. Je voelt je dan al krachtiger. Misschien dat de affirmatie “Ik kan dit” daarna al veel meer passend bij je is, omdat de geloofwaardigheid aan het toenemen is. Zeg je affirmatie bij voorkeur tegen jezelf voor de spiegel en kijk jezelf in de ogen. Hoe vaker je de affirmatie herhaalt hoe meer de geloofwaardigheid toeneemt. 
2. Visualisatie
- Wat is visualisatie? Visualisatie is een techniek waarbij je je een beeld voorstelt van jezelf met de positieve overtuigingen die je wilt ontwikkelen.
- Hoe gebruik je het? Sluit je ogen en stel je voor dat je je doel hebt bereikt en dat je de positieve overtuigingen al geloofd over jezelf. Zie jezelf succesvol en gelukkig. Voel de emoties die daarbij horen. Geef dit positieve gevoel de ruimte in je lijf. Visualisatie helpt om je onbewuste te herprogrammeren door het te laten geloven dat je al hebt bereikt wat je wilt. Je brein kan namelijk geen onderscheid maken tussen realiteit (je hebt ECHT bereikt wat je wil) en fantasie (je visualiseert dat je hebt bereikt wat je wil). De processen in je brein en lijf zijn hetzelfde: een blij gevoel door een ECHTE situatie kan hetzelfde zijn als een blij gevoel door een gevisualiseerde situatie.
3. Selftalk verbeteren.
-  Wat is selftalk? Dit zijn de woorden die je gebruikt als je over jezelf praat. Of de gedachten in je hoofd over jezelf. Ga eens na of dat negatief gekleurd is.
- Hoe gebruik je het? Betrap jij jezelf op negatieve selftalk? Zeg “Stop, hou op”."Wat kan ik tegen mezelf zeggen, wat mij wel gaat helpen?" Bedenk een meer positieve helpende gedachte.
4. Cognitieve gedragstherapie (CGT)
- Wat is CGT? CGT is een vorm van therapeutische technieken die zich richt op het veranderen van negatieve denkpatronen, je gevoel en je gedrag.
- Hoe gebruik je het? CGT helpt je om negatieve gedachten te identificeren en te vervangen door realistische meer helpende gedachten.
5. EMDR-technieken
- Wat is EMDR? EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een methode die bekend staat om trauma's te verwerken. Als je een traumatische gebeurtenis kunt 'opruimen' in iemands lijf en brein, dan kan je dat ook doen met belemmerende gedachten, gevoelens en gedrag. Dit pas ik al jaren toe bij de mensen die ik help. Met deze technieken help ik mensen om belemmerende overtuigingen te veranderen op bewust en onbewust niveau.
- Hoe gebruik je het? EMDR-technieken helpen om de emotionele lading van een nare herinneringen of negatieve overtuiging te verminderen en om meer inzichten te krijgen. Deze methode werkt op onbewust niveau en heeft direct effect. Het geeft heel snel resultaat die blijvend zijn. Ook bij het veranderen van belemmerende overtuigingen.

NADELEN VAN DEZE TECHNIEKEN
Hoewel deze technieken effectief kunnen zijn, hebben ze ook enkele nadelen:
• Tijd en inzet: Het veranderen van belemmerende overtuigingen kost tijd en toewijding. Je moet consistent zijn in het toepassen van de technieken. Tenzij je eerst op onbewust niveau je overtuigingen verander. Dan gaat het daarna moeiteloos en haast als vanzelf.
• Emotionele weerstand: Het proces van het herprogrammeren van je onbewuste kan emotioneel uitdagend zijn, vooral als het gaat om diepgewortelde overtuigingen en patronen.
• Het voelt als een aangeleerd kunstje en hard werken: zolang de patronen op onbewust niveau niet veranderd zijn, voelt het als hard werken: je probeert je denkpatroon te veranderen, maar van binnenuit heb je een heel ander gevoel dat nog niet passend is bij de nieuwe overtuiging.

MIJN AANBOD: EEN INTEGRATIE VAN TECHNIEKEN
Al jarenlang ben ik gespecialiseerd in het versterken van een negatief zelfbeeld. Al vele mensen heb ik geholpen om belemmerende overtuigingen en gedrag effectief te veranderen. Ik voel dat het mijn levensmissie is om deze technieken voor heel veel mensen toegankelijk te maken. Om die reden heb ik mijn unieke methode omgezet in audio-coaching programma’s. Op die manier heb je een tool in handen die het beste combineert van al bovenstaande technieken. Deze programma’s kosten je weinig tijd en zorgen in zeer korte tijd voor een blijvende transformatie van een belemmerende overtuiging, zowel op bewust als onbewust niveau.

CONCLUSIE
Vaak wordt aangegeven dat het veranderen van belemmerende overtuigingen een proces is dat veel tijd en toewijding vereist. Maar dat hoeft niet veel tijd te kosten. Door je onbewuste overtuigingen, gevoelens en gedrag te herprogrammeren met verschillende technieken, kun je je overtuigingen en gedrag transformeren. Dit leidt tot een vrijer, gelukkiger en succesvoller leven. Je kunt vandaag nog zelf starten met het toepassen van deze technieken en zie hoe je leven ten goede verandert.

Ik hoop dat deze blog je helpt om de stappen te zetten naar het veranderen van je belemmerende overtuigingen. Wil je ontdekken hoe mijn aanpak je kan helpen om je beperkende overtuigingen te veranderen en een positieve mindset te cultiveren? Kijk eens naar mijn audio-coachingsessies in het programma Transformeer Jezelf om direct te beginnen met je transformatie.

Groei naar nog meer geluk vandaag!

 

Wie weet mag ik je helpen om te groeien naar meer geluk!

WIL JE MEER WETEN?

Als je op zoek bent naar manieren om emotionele uitdagingen aan te pakken of je persoonlijke groei te bevorderen, lees dan meer over mijn online aanbod dat gebaseerd is op EMDR-technieken.

Ja, ik wil graag meer rust